Kurs dietetyki i zdrowego żywienia

Cel szkolenia:
Zdobycie wiedzy z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania

Wymagania:
Ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej podstawowe/gimnazjalne

Program kursu:

  • wprowadzenie do dietetyki.
  • wpływ odżywiania  na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci
  • dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia
  • składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka.
  • charakterystyka diety lekkostrawnej
  • charakterystyka diety bogato białkowej i niskobiałkowej
  • charakterystyka diety hipolipemicznej
  • charakterystyka diety niskoenergetycznej
  • charakterystyka diety eliminacyjnej w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  • charakterystyka żywienia w cukrzycy
  • normy żywienia i racje pokarmowe
  • zasady układania jadłospisów dla poszczególnych diet

Uzyskane uprawnienia:
Kurs zakończony jest egzaminem wewnętrznym i wydaniem zaświadczenia ukończenia kursu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014 r. poz. 622) wraz z suplementem

Translate »