Cel szkolenia:
Zdobycie wiedzy z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania
Wymagania:
Ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej podstawowe/gimnazjalne
Program kursu:
- wprowadzenie do dietetyki.
- wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci
- dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia
- składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka.
- charakterystyka diety lekkostrawnej
- charakterystyka diety bogato białkowej i niskobiałkowej
- charakterystyka diety hipolipemicznej
- charakterystyka diety niskoenergetycznej
- charakterystyka diety eliminacyjnej w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- charakterystyka żywienia w cukrzycy
- normy żywienia i racje pokarmowe
- zasady układania jadłospisów dla poszczególnych diet
Uzyskane uprawnienia:
Kurs zakończony jest egzaminem wewnętrznym i wydaniem zaświadczenia ukończenia kursu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014 r. poz. 622) wraz z suplementem