Cel szkolenia:
zapoznanie z zasadami GHP GMP i systemem HACCP w zakładach gastronomicznych i przemyśle spożywczym – zakres wiedzy wymagany prawnie przez sanepid
Wymagania:
ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej podstawowe/gimnazjalne
Program kursu:
Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej
- otoczenie i infrastruktura zakładu
- maszyny i urządzenia
- procesy mycia i dezynfekcji
- zaopatrzenie w wodę
- kontrola odpadów
- zabezpieczenie przed szkodnikami
- szkolenie personelu
- higiena personelu
- prowadzenie zapisów
System HACCP jako narządzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności zidentyfikowanie zakresu stosowania systemu HACCP
- utworzenie zespołu HACCP
- opis produktu
- opracowanie schematu technologicznego
- weryfikacja schematu procesu technologicznego na linii technologicznej
- lista ewentualnych zagrożeń
- określenie punktów krytycznych
- określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego
- opracowanie systemu monitorowania
- ustalenie procedury weryfikacji
- prowadzenie dokumentacji i zapisów
Uzyskane uprawnienia:
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym i wydaniem stosownego zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014 poz. 622) wraz z suplementem