certyfikat_haccp

Cel szkolenia:
zapoznanie z zasadami GHP GMP i systemem HACCP w zakładach gastronomicznych i przemyśle spożywczym – zakres wiedzy wymagany prawnie przez sanepid

Wymagania:
ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej podstawowe/gimnazjalne

Program kursu:
Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej

  • otoczenie i infrastruktura zakładu
  • maszyny i urządzenia
  • procesy mycia i dezynfekcji
  • zaopatrzenie w wodę
  • kontrola odpadów
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • szkolenie personelu
  • higiena personelu
  • prowadzenie zapisów

System HACCP jako narządzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności zidentyfikowanie zakresu stosowania systemu HACCP

  • utworzenie zespołu HACCP
  • opis produktu
  • opracowanie schematu technologicznego
  • weryfikacja schematu procesu technologicznego na linii technologicznej
  • lista ewentualnych zagrożeń
  • określenie punktów krytycznych
  • określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego
  • opracowanie systemu monitorowania
  • ustalenie procedury weryfikacji
  • prowadzenie dokumentacji i zapisów

Uzyskane uprawnienia:
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym i wydaniem stosownego zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014 poz. 622) wraz z suplementem

 

Translate »